Yritysvastuu ja ihmisoikeudet
Ihmisoikeuskeskus seuraa yhteiskuntavastuuseen liittyviä kysymyksiä etenkin perus- ja ihmisoikeuksien näkökulmasta. Keskus antaa tarvittaessa lausuntoja, järjestää koulutusta yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa ja jakaa tietoa aihealueesta. Tavoitteena on vahvistaa ihmisoikeuksien toteutumista yritysten toiminnassa.
Kansallisten ihmisoikeusinstituutioiden eurooppalaisen verkoston ENNHRIn ja globaalin verkoston GANHRIn jäsenenä Ihmisoikeuskeskus seuraa ja osallistuu aktiivisesti yritysvastuusta käytävään keskusteluun myös kansainvälisesti. Ihmisoikeuskeskus on myös suomalaisen yritysvastuuverkosto FIBSin jäsen.
"Ihmisoikeuksien kunnioittamista koskeva vastuu on kaikkia yrityksiä koskeva maailmanlaajuinen vaatimus riippumatta siitä, missä yritykset toimivat. Vastuu on olemassa riippumatta valtioiden valmiuksista ja/tai halukkuudesta täyttää omat ihmisoikeuksia koskevat velvollisuutensa, eikä tämä vastuu vähennä näitä valtioiden velvollisuuksia. Lisäksi tämä vastuu ylittää kansallisissa ihmisoikeuksien suojelua koskevissa laeissa ja asetuksissa säädettyjen vaatimusten noudattamisen." (YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevat ohjaavat periaatteet)
Kansalliset ihmisoikeusinstituutiot ja yritysten ihmisoikeusvastuu
Kansallisten ihmisoikeusinstituutioiden kansainvälinen yhteistyöelin (Global Alliance of National Human Rights Institutions, GANHRI) perusti vuonna 2009 ensimmäisen temaattisen työryhmänsä kehittämään kansallisten ihmisoikeusinstituutioiden ihmisoikeuksia ja yritystoimintaa koskevaa osaamista ja toimintaa.
Vuonna 2010 kansalliset ihmisoikeusinstituutiot hyväksyivät niin kutsutun Edinburghin julistuksen, jossa sovittiin keinoista, joilla ihmisoikeusinstituutiot pyrkivät edistämään yritysten ihmisoikeusvastuun toteutumista.
Tähän keinovalikoimaan kuuluvat muun muassa koulutus, tutkimus, tiedotus, seuranta, sovittelu ja uhrien avustaminen. Kukin ihmisoikeusinstituutio päättää itse, mitkä keinot parhaiten sopivat sen toimintaan ja vastaavat kyseisen maan tarpeita.
Myös kansallisten ihmisoikeusinstituutioiden eurooppalaisella verkostolla (European Network of National Human Rights Institutions, ENNHRI) on yrityksiä ja ihmisoikeuksia käsittelevä työryhmä. Ihmisoikeuskeskus on työryhmän jäsen. ENNHRI on antanut kannanottoja ja suosituksia esimerkiksi yritysten ihmisoikeuksia koskevasta huolellisuusvelvoitteesta.
SIHTI-hanke arvioi suomalaisyritysten ihmisoikeusvastuuta
Ihmisoikeuskeskus on mukana keväällä 2020 alkaneessa SIHTI-hankkeessa, jossa tarkastellaan suomalaisyritysten ihmisoikeusvastuun toteutumista.
Hankkeen toteuttavat Hanken Svenska handelhögskolanin ja Helsingin yliopiston yhteinen tutkimus- ja kehitysinstituutti Centre for Corporate Responsibility, Ihmisoikeuskeskus, FIANT Consulting Oy ja 3bility Consulting.
Lisätietoa yritysten yhteiskuntavastuusta
- Koronapandemia ja yritysten ihmisoikeusvastuu
- Työ- ja elinkeinoministeriön yhteiskuntavastuu-sivusto
- Oikeudellinen selvitys yritysvastuulaista (TEM, 2020)
- Agenda for Action on Business and Human Rights, Suomen EU-puheenjohtajuuskauden konferenssin loppuasiakirja (2019)
- Yritysten yhteiskuntavastuu ja EU
- UN Forum on business and human rights
- Working Group on the issue of human rights and transnational corporations and other business enterprises
- Yritystoiminnasta ja ihmisoikeuksista Euroopan neuvoston sivuilla
- Yritystoiminnasta ja ihmisoikeuksista EU:n perusoikeusviraston (FRA) sivuilla
- Global Compact Suomi
- Business & Human Rights Resource Centre
- Hankenin ja Helsingin yliopiston yhteinen Centre for Corporate Responsibility (CCR)