Kansainväliset sopimukset
Kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa määritellyt oikeudet pätevät yleensä samalla tavoin iäkkäiden kohdalla kuin muidenkin. Erityisesti ikääntyneiden oikeuksiin keskittyviä velvoittavia kansainvälisiä sopimuksia tai asiakirjoja ei tällä hetkellä ole. Monet kansainväliset ihmisoikeussopimukset sekä muut kansainväliset ja alueelliset mekanismit ovat kuitenkin oleellisia myös ikääntyneiden oikeuksien kannalta.
- Euroopan neuvoston (EN) uudistetun sosiaalisen peruskirjan 23 artikla takaa ikääntyneiden henkilöiden oikeuden sosiaaliseen suojeluun. Suomi on EN:n jäsenmaana sitoutunut noudattamaan peruskirjan velvoitteita.
- YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevassa yleissopimuksessa (CRPD) vanhukset mainitaan erikseen artikloissa 25 (oikeus terveyteen) ja 28 (riittävä elintaso ja sosiaaliturva). Vammaisyleissopimus tuli Suomessa voimaan vuonna 2016.
Suurin osa ikääntyneiden ihmisoikeuksia koskevista asiakirjoista on ei-sitovia eli niin kutsuttuja soft law -instrumentteja, jotka eivät velvoita valtioita oikeudellisesti.
- Yksi keskeisimmistä tällaisista instrumenteista on YK:n yleiskokouksen vuonna 1991 hyväksymät YK:n ikääntyneitä henkilöitä koskevat periaatteet (UN Principles for Older Persons).
- Periaatteiden on tarkoitus täydentää olemassa olevia sitovia ihmisoikeussopimuksia.
- Vuonna 2014 nimitettiin YK:n ensimmäinen itsenäinen asiantuntija seuraamaan ikääntyneiden oikeuksien toteutumista (Independent Expert on the enjoyment of all human rights by older persons).