Itsearviointityökalu kehitysvammaisten asumispalveluiden järjestäjille
Itsemääräämisoikeutta (IMO) vahvistava itsearviointityökalu on tarkoitettu kehitysvammaisten asumispalveluiden järjestäjille. Itsearviointityökalu koostuu kysymyksistä, jotka ohjaavat erityishuoltoa järjestäviä toimijoita omatoimisesti arvioimaan, miten hyvin asumispalveluyksiköiden toiminta ja omaksutut toimintatavat tukevat ja vahvistavat asiakkaiden itsemääräämisoikeutta.
Työkalu sisältää esimerkkejä oikeuskäytännöstä ja laillisuusvalvojien kannanotoista liittyen siihen, miten itsemääräämisoikeus on ymmärrettävä ja millaisia toimenpiteitä sen vahvistaminen palveluntarjoajilta ja -tuottajilta edellyttää.
Toimenpiteistä itsemääräämisoikeuden vahvistamiseksi säädetään laissa kehitysvammaisten erityishuollosta (519/1977).
Itsearviointityökalun käyttäminen
Itsearviointityökalu auttaa erityishuoltoa järjestäviä palveluntarjoajia ja -tuottajia tunnistamaan omaan toimintaansa liittyviä kehityskohteita ja omaksumaan toimintatapoja, jotka vahvistavat ja tukevat asiakkaiden itsemääräämisoikeutta.
(Itsearviointityökalun päivitetty versio on julkaistu joulukuussa 2024.)
Itsearviointityökalun käyttöönottaminen on helppo sovittaa olemassa oleviin rakenteisiin ja toimintoihin. Erityishuoltoa järjestävillä palveluntarjoajilla ja -tuottajilla pitää olla ajantasainen omavalvontasuunnitelma, jossa muun muassa on eriteltävä, miten ja millaisin toimenpitein asiakkaiden itsemääräämisoikeutta vahvistetaan.
Toiminnan itsearviointi tehdään kolmiportaisella liikennevalomallilla.
Monella toimijalla on nimetty IMO-koordinaattori ja IMO-työryhmä, jossa linjataan asumispalveluyksikön toimintatapoja ja käydään keskustelua arjessa esiin nousevista kysymyksistä liittyen asiakkaiden itsemääräämisoikeuteen. Itsearviointityökalun käsittelyyn ja oman toiminnan arviointiin on tarkoitus osallistaa laaja-alaisesti henkilöstön edustajia ja mahdollisuuksien mukaan myös asiakkaita.
Itsearviointityökalun ovat toteuttaneet yhteistyössä Ihmisoikeuskeskus ja eduskunnan oikeusasiamies osana vammaisten oikeuksien edistämiseksi osoitettua lakisääteistä erityistehtävää. Työkalua päivitetään oikeuskäytännön ja laillisuusvalvojien kannanottojen osalta säännöllisesti.
Lisätietoja
asiantuntija Mikko Joronen, p. 09 432 3791, etunimi.sukunimi@eduskunta.fi