Saamelaiskäräjälain uudistuksen käsittely jatkuu – taustatiedot kootusti Ihmisoikeuskeskuksen julkaisussa

15.10.2024

Perustuslakivaliokunta järjestää julkisen kuulemisen saamelaiskäräjälain uudistuksesta osana hallituksen esityksen (HE 100/2023 vp) käsittelyä torstaina 17.10. kello 8-12. Kuulemista voit seurata eduskunnan verkkosivulta suorana lähetyksenä tai myöhemmin tallenteena. https://verkkolahetys.eduskunta.fi/fi/valiokuntien-julkiset-kuulemiset-ja-avoimet-kokoukset/17102024_pev_julkinen_kuuleminen

Kuulemiseen on kutsuttu paikalle oikeusministeriön, Saamelaiskäräjien, Kolttien kyläkokouksen, Suomen alkuperäisten saamelaisten yhteistyöjärjestö ry:n, Inarinsaamelaiset ry:n, Inarinmaan lapinkyläyhdistyksen ja Metsä-, kalastaja- ja tunturisaamelaiset ry:n edustajat.

Ihmisoikeuskeskus on tehnyt saamelaiskäräjälain uudistusta taustoittavan julkaisun vuonna 2022 ja se on päivitetty helmikuussa 2024 vastaamaan uusimman hallituksen esityksen sisältöä.

Saamelaiskäräjälain uudistus – taustatietoa ja vastauksia keskeisiin kysymyksiin (2023, pdf)

Saamelaiskäräjälain uudistus

Hallituksen esitys (HE 100/2023 vp) saamelaiskäräjälain muuttamisesta annettiin eduskunnalle joulukuussa 2023. Helmikuun 2024 lähetekeskustelussa asia lähetettiin perustuslakivaliokuntaan, jolle maa- ja metsätalousvaliokunnan, talousvaliokunnan sekä työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan on annettava lausunto.

Uudistukseen liittyviä selvityksiä, tutkimuksia ja muuta aineistoa, ml. mainittu Ihmisoikeuskeskuksen julkaisu, on luettavissa eduskunnan kirjaston lakihankkeen tietopaketista Saamelaiskäräjälain muuttaminen (eduskunta.fi).

Saamelaiskäräjälain uudistamista on valmisteltu usean hallituksen aikana ja tällä hetkellä voimassa oleva laki saamelaiskäräjistä on ollut voimassa yli 25 vuotta. Keskeisin oikeudellista epävarmuutta aiheuttava kohta laissa liittyy saamelaiskäräjien vaaliluettelon muodostamiseen.

Saamelaiskäräjälain uudistus on kirjattu pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmaan. Uudistuksen tavoitteena on turvata saamelaisten itsemääräämisoikeuden toteutuminen ja korjata YK:n ihmisoikeuskomitean ja rotusyrjintäkomitean esille tuomat itsemääräämisoikeuteen liittyvät epäkohdat. Lisäksi uudistuksella parannetaan saamelaisten kieltä ja kulttuuria koskevaa itsehallintoa ja saamelaiskäräjien toimintaedellytyksiä.

Lakimuutoksen perustana on perusoikeudet ja perustuslain asettamat velvoitteet sekä Suomea sitovat kansainväliset ihmisoikeussopimukset.

Aiemmin aiheesta

Saamelaiskäräjälain uudistaminen edistäisi saamelaisten itsemääräämisoikeutta (1.3.2024)

Saamelaiskäräjälain ehdotettu uudistus poistaa ihmisoikeusrikkomuksen (7.12.2022)

Lisätiedot

johtaja Jarna Petman,  09 432 3780, etunimi.sukunimi@ihmisoikeuskeskus.fi
asiantuntija Leena Leikas, 09 432 3781, etunimi.sukunimi@ihmisoikeuskeskus.fi