Asiantuntijaryhmä GREVIO:n Suomea koskevat suositukset 3.12.2024
Euroopan neuvoston naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan vastaisen toiminnan asiantuntijaryhmä (GREVIO) julkaisi 3.12.2024 suosituksensa Suomen tilanteesta ensimmäisen teemakohtaisen raportointikierroksen osalta.
Tiivistelmä asiantuntijaryhmä GREVIO:n suosituksista Suomelle Istanbulin sopimuksen täytäntöönpanon edistämiseksi, väkivallan poistamiseksi ja uhrien sekä tekijöiden auttamiseksi:
I. Yhteensovitetut ja kattavat politiikat (artikla 7)
Suomea kehotetaan kehittämään pitkäaikainen kansallinen strategia, joka kattaa kaikki väkivallan muodot ja ulottuu eri sektoreille, kuten sosiaalipalveluihin, terveydenhuoltoon, lainvalvontaan ja oikeuslaitokseen. Strategian vaikutuksia tulisi arvioida säännöllisesti ennalta määriteltyjen mittareiden avulla.
II. Taloudelliset resurssit (artikla 8)
GREVIO kehottaa Suomea varmistamaan riittävät varat Istanbulin sopimuksen toimeenpanosuunnitelman täytäntöönpanoon, kehittämään pitkäaikaisia rahoitusratkaisuja palveluja tarjoaville kansalaisjärjestöille ja ohjaamaan erillistä budjettirahoitusta väkivallan ehkäisyyn.
III. Tietojen keruu (artikla 11)
GREVIO vaatii parempaa tietojen keruuta muun muassa poliisin, syyttäjien ja tuomioistuinten toiminnassa. Kerättävien tietojen tulisi huomioida uhrin ja tekijän välinen suhde tarkemmin ja väkivallan kaikki eri muodot. Julkisessa ja yksityisissä sosiaalipalveluissa ja terveydenhuollossa tulisi laajentaa tiedonkeruuta.
IV. Ehkäiseminen (artiklat 12, 14, 15, 16)
GREVIO suosittelee väkivallan ehkäisyyn liittyviä tietoisuuskampanjoita, joissa otetaan huomioon erityisesti vähemmistöt, ml. saamelaiset. Eri ammattiryhmien, sekä koululaisten ja opiskelijoiden koulutuksessa tulisi käsitellä kaikkia väkivallan muotoja ja erityistä huomiota tulisi kohdentaa naisiin ja tyttöihin, jotka kohtaavat risteäviä syrjintämuotoja.
Ammattilaisten koulutuksen tulisi olla pakollista ja keskittyä uhrilähtöisiin lähestymistapaan. Myös väkivallan tekijöitä auttavia ohjelmia tulisi laajentaa. Huomiota tulee kiinnittää myös ns. kunniaväkivaltaan, tyttöjen sukuelinten silpomiseen sekä pakkoavioliittoihin.
V. Suojelu ja tuki (artiklat 18, 20, 22, 25)
GREVIO korostaa moniviranomaistyöskentelyn ja yhteistyön merkitystä eri toimijoiden välillä ja suosittelee erityisesti naisten oikeuksia ajavien kansalaisjärjestöjen osallistumista tähän työhön. Suositellaan myös lisäämään kulttuurisensitiivisiä tukipalveluja vähemmistönä oleville naisille, erityisesti saamelaisnaisten tarpeisiin.
Terveydenhuollon palveluiden kehittäminen väkivallan tunnistamiseksi ja uhreille tarjottavien palveluiden parantaminen on myös tärkeää. GREVIO suosittelee lisäämään yksinomaan naisille suunnattujen turvakotien määrää ja laajentamaan raiskauskriisikeskusten tukea.
VI. Aineellinen oikeus (artiklat 31, 48)
GREVIO korostaa, että väkivallan vaikutukset lasten elämään tulisi ottaa huomioon huoltajuudesta ja tapaamisoikeudesta päätettäessä. Lisäksi suositellaan, että väkivaltatapauksia ei pitäisi käsitellä pakollisessa sovittelussa ja että poliisin valtuuksia ehdottaa sovittelua väkivaltatapauksissa pitäisi tarkistaa, jotta rikostutkinnat eivät vaarantuisi.
VII. Tutkinta, syytetoimet, prosessioikeus ja suojelutoimet (artiklat 49, 50, 51, 52, 53)
GREVIO suosittelee, että lainvalvontaviranomaisille annetaan riittävät resurssit ja koulutusta väkivaltatapauksien käsittelemiseksi nopeasti ja asianmukaisesti. Myös tutkintojen ja syyteharkintojen tulisi edetä ilman viivästyksiä, ja väkivallan tunnistaminen ja todisteiden kerääminen tulisi varmistaa. Suositellaan riskien arviointimenetelmien standardisointia ja kiireellisten lähestymiskieltojen käyttöönottoa. Lähestymiskieltojen valvontaa tulisi myös tehostaa.
Nämä suositukset tähtäävät Suomen toimien vahvistamiseen naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi ja uhreille suunnattujen palvelujen parantamiseksi.
Tiivistelmä suosituksista on tuotettu tekoälyn avulla.
Lisätietoja
asiantuntija Leena Leikas, etunimi.sukunimi@eduskunta.fi