Romanien kansallispäivä 8.4.
På Svenska In English
Hyvää romanien kansallispäivää 8.4.!
Latšo internationaalo romanengo diives tumenge 8.4.!
8.4. on romanien kansallispäivä, jonka viettäminen aloitettiin 1990. Kansallispäivä on hyvä tilaisuus tutustua kulttuuriin. Romanit ovat olleet Suomen kansalaisia valtion perustamisesta lähtien, ja ensimmäiset romanit saapuivat maahan jo 500 vuotta sitten.
Romanien koulutushistoria on suhteellisen lyhyt. Vasta 1970-luvulla alkoi koulunkäynti vakiintua asumispolitiikan muutoksen jälkeen. Lue lisää koulutuksen historiasta täältä. Romanit kokevat edelleen syrjintää esimerkiksi työharjoittelupaikkoja haettaessa. Nykyään onneksi koulutus on muuttunut mahdollisuudeksi romaneillekin. Kouluissa olisi hyvä muistaa tukea oppilaita ja kannustaa ajoissa jatko-opintoihin.
On tärkeää muistaa kohdata "ihminen inhimillisine piirteineen kulttuurin takana", kuten Satu Blomerus Opetushallituksen Romaniväestön koulutustiimistä muistuttaa.
Katso asiantuntijahaastattelu "Ihminen kulttuurin takana - romanit ja koulutuksen yhdenvertaisuus" (8 min) alla:
Opetushallituksen selvityksiä liittyen romanien koulutukseen:
Vinkkejä:
- Romanit.fi -sivusto tarjoa tietoa usealle eri kohderyhmälle.
- Maailmankoulun sivuilta löydät vinkkejä eri ikäisten opetukseen.
- Suomen käsityömuseon näyttelystä löydät tietoa romanikulttuurista ja historiasta, sekä myös valokuvagallerian romanipuvuista, koruista ja käsitöistä.
- Ihmisoikeusliiton nuorten romanien haastattelut:
Muuta aiheeseen liittyvää ihmisoikeuskasvatusmateriaalia
Tutustu perusoikeuteen omaan kieleen ja kulttuuriin:
Katso myös YK:n temaattisista sopimuksista alkuosa, jossa kerrotaan CERD-sopimuksesta eli Kaikkinaisen roturyrjinnän poistamista koskevasta kansainvälisestä yleissopimuksesta.
CERD-komitea antoi Suomelle suosituksia 2017, että esimerkiksi tulisi tehostaa toimia romanien integroimiseksi työ- ja asuntomarkkinoille, romanilasten osallistamiseksi koulutukseen sekä romanikielen opetuksen edistämiseksi. Lue uutinen ja lisää täältä.
Kuvat: Diakonia-ammattikorkeakoulun hallinnoimien romanien osallisuutta edistävien hankkeiden sivuilta. Voit lukea hankkeista lisää täältä.
Videoita romanien koulutukseen liittyen:
- Diak:n hankkeissa tuotettu videosarja Uskalla! It’s possible löytyy täältä.
Videosarja yllä on tehty romanien koulutus- ja työllisyysuria tukevissa Nevo tiija ja Tšetanes naal -hankkeissa. Niitä koordinoi Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) ja ne saavat rahoitusta Euroopan sosiaalirahastolta. Videot on tuottanut Youngfield Oy.