På Svenska In English
Alkuperäiskansa saamelaiset ihmisoikeuskoulutus
Alkuperäiskansa saamelaiset ja ihmisoikeudet -koulutuksesta opit alkuperäiskansaoikeuksista, saamelaisten historiasta ja pakkosuomalaistamisesta, kielellisistä ja kulttuurisista ihmisoikeuksista sekä ilmastonmuutoksen vaikutuksesta saamelaisiin. Ihmisoikeuskoulutus on tuotettu opetus- ja kasvatusalalle, mutta siitä hyötyvät kaikki muutkin.
Aineisto koottiin paikkaamaan esim. selvityksessä havaittuja tietovajeita saamelaisista (Miettunen 2020) yhteistyössä Ihmisoikeuskeskuksen, Helsingin yliopiston ja saamelaiskäräjien kanssa osana Ihmisoikeudet, demokratia, arvot ja dialogi kasvatuksessa -projektia 2018-2021, jota ovat rahoittaneet vuonna 2020-2021 Ihmisoikeuskeskus, oikeusministeriö ja Helsingin yliopisto.
Aineisto on vapaasti käytettävissä itseopiskeluun tai oman opetuksen tueksi. Kokonaisuus sisältää saamelaisten puheenvuoroja, lähteitä ja tietoa jatkotutustumiseen.
Kokonaisuus jakautuu neljään teemaan:
- Alkuperäiskansa saamelaiset ja itsemääräämisoikeus
- Kielelliset ja kulttuuriset ihmisoikeudet
- Ihminen, ympäristö, ilmastonmuutos ja saamelaiset
- Opettajalle ja kasvattajalle
Lataa diat! (pdf.)
Klikkaa pääaiheista saamelaisten puheenvuorot auki:
Tiina Sanila Aikio (ent. Suomen saamelaiskäräjien pj.) ja Aili Keskitalo (Norjan saamelaiskäräjien pj.) kertovat alkuperäiskansan määrittelystä ja itsemääräämisoikeuden merkityksestä:
Anne Kirste-Aikio kielellisistä oikeuksista ja Ulpu Mattus-Kumpunen (3:18 alk.) monikielisyydestä, etnostressistä ja kielellisten oikeuksien toteutumisen tärkeydestä
Tiina Sanila-Aikion puheenvuoro ilmastonmuutoksen vaikutuksista saamelaisiin:
Tuuli Miettusen haastattelu saamelaistiedosta oppimateriaaleista (ks. Miettunen 2020):