Lisätietoja Euroopan unionin perusoikeuksien käsittelyyn

På Svenska     In English

Katso koko luento EU:n perusoikeuksista täältä. Sivulta löydät myös luennon osissa.

Alta löydät tietoja ja vinkkejä Euroopan unionin perusoikeuskirjan ja arvojen käsittelyyn.

Katso luennon osuus Euroopan unionin perusoikeuskirjasta Ihmisoikeuskeskuksen johtajan Sirpa Raution kertomana (kesto n. 14 min)

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Euroopan unionin perusoikeuskirja

Euroopan unionin perusoikeusviraston (FRA) sivuilta löydät monipuolisia vaihtoehtoja unionin perusoikeuksiin tutustumiseen:

FRA:n video englanniksi syrjinnän muodoista EU:ssa:

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Euroopan unionin arvot ja oikeudet

Keskustelkaa Euroopan unionin arvoista: millaisia mielikuvia EU herättää? Kirjatkaa näkyville arvoja taululle tai paperille.

Katsokaa luento Euroopan unionin perusoikeuksista kokonaan tai luennon osa 3, joka käsittelee perusoikeuskirjaa. Tutustukaa perusoikeuskirjan sisältöihin esimerkiksi tutkimalla luennon kalvoja 26-32 tai Charterpedian avulla. Täydentäisittekö jotain alkuperäiseen mielikuvaan?

  • miettikää esimerkkejä, miten yleiset arvot toteutuvat jokapäiväisessä elämässä. Voitte käsitellä esimerkiksi ajankohtaisia tapahtumia, kuten pakolaisten muuttoliikettä ja sen syitä ja seurauksia.
    • Keskustelkaa eri näkökulmista ihmisen liikkumis- ja oleskeluvapauteen. Tutustukaa sitten perusoikeuskirjan artiklaan 45 ja oikeuskäytäntöön englanniksi täällä.
    • Katsokaa Allan Rosasin haastattelusta kohta 5:46-7:50.
  • Miten arvioisitte Euroopan unionin nykytilaa arvojen valossa?
    • Englanninkielistä lisämateriaalia: katsokaa Euroopan unionin perusoikeusviraston Michael O'Flahertyn haastattelu ja tutustukaa tutkimustuloksiin uhkista kansalaisyhteiskuntaa kohtaan.
  • Keskustelkaa lopuksi perusoikeuksien ja ydinarvojen tärkeydestä. Miksi ne ovat tärkeitä? Millaisia tekoja omassa arjessa voi tehdä niiden turvaamiseksi?

Lisätietoja

Euroopan unionin perusoikeuskirja Suomeksi täällä.

EU: n logo.