Luennon sovellusehdotuksia

På Svenska     In English

Tälle sivulle on koottu joitakin sovellusehdotuksia ja ideoita johdanto-luennon hyödyntämiseen. Tärkeä ajankohtainen aihe on sananvapauden pohdinta.

Oikeuksien törmäys

Katsokaa luennon osa 4 alla. Pohtikaa erityisesti kohdassa 8:58-11:40 (koko luennossa kohta 39:43-42:22) esitettyä oikeuksien törmäystä. Miettikää millaisissa tilanteissa oikeudet voivat olla vastakkain?

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Luentosarjan esimerkkinä on käytetty yksityisyyden suojan ja sananvapauden vastakkaisuutta. Miettikää, mikä muu oikeus voisi olla sananvapautta vastassa?

Vinkki! Kun olette valinneet oikeuden, menkää eduskunnan oikeusasiamiehen sivuille ratkaisut-osioon, jossa voitte hakea päätöksiä hakusanalla sivun vasemmassa laidassa. Tutustukaa mielenkiintoisimpaan ja tutkikaa ratkaisun perusteita. Myös Mitä ihmisoikeudet ovat?-lyhytelokuva perustuu oikeisiin tapauksiin (sopii nuorille ja aikuisille).

Lisämateriaalia sananvapauden käsittelyyn

  • Ihmisoikeudet.net-sivuilta löydät aiheella Sananvapaus luentovideon, haastattelun ja uutisia aiheen käsittelyyn. Järjestöjen tuottamalta ihmisoikeuskasvatussivulta löydät verkkokurssin, tietoja ja pedagogisia vinkkejä.

Vihapuheen käsittelyyn materiaalia

#EmmeVaikene-kampanjan tarkoitus on voimaannuttaa toimimaan vihapuhetta ja hiljentämistä vastaan.

Lue THL:n Tasa-arvotiedon keskuksen ja STM:n tuottamasta oppaasta nuorille Mitä on vihapuhe ja miten se liittyy sukupuoleen?

Koristekuva.
Sananvapaus on tärkeä oikeus, mutta sillä ei voi oikeuttaa esim. kiihottamista kansanryhmää vastaan.
Koristekuva.
Entä kun oikeus ei toteudu? Tutki, mitä keinoja on käytettävissä, jos perus- tai ihmisoikeus ei toteudu.